down
2020.03.24

Digitala dialogverktyg underlättar i Corona-krisen

Fysiska träffar ställs in på löpande band som en följd av Corona-pandemin. Många organisationer funderar på hur de ska hantera alla pågående och inplanerade dialogprocesser. Digidem Lab tillhandahåller lätthanterliga digitala plattformar som använts av hundratals städer runt om i världen.

– Under rådande Corona-kris finns ju strikta restriktioner att exempelvis inte ses i stora grupper, vilket gör det svårare att ha fysiska medborgardialoger. Även mindre möten ställs in av rädsla för smittspridning. Men bara för att det blir svårare att ses måste vi inte sluta ha dialoger, säger Sanna Ghotbi, Citizen Participation Consultant på Digidem lab.

Digidem lab förespråkar de Open Source-baserade digitala plattformarna Consul och Decidim. De har redan används av hundratals städer runt om i världen för att skapa digitala mötesplatser där deltagarna samarbetar i dialogprocesser. Madrid, Barcelona, Helsingfors och Paris är några exempel. I Sverige använder Bostadsbolaget plattformen Consul i sin boendebudget-process.

Det går jättefort att digitalisera en redan påbörjad dialog, eller sätta igång en ny

– Den stora användningen av plattformarna världen över gör att det finns en upparbetad kunskap om digitaliserade medborgardialoger. Det finns ett globalt nätverk där man kan inhämta kunskap och erfarenhetsutbyte. Plattformarna och processerna är designade för att främja konstruktiva debatter och förslag. Allt detta finns redan på plats, och man kan börja använda dem direkt. Det går jättefort att digitalisera en redan påbörjad dialog, eller sätta igång en ny.

Men är det inte svårt att lära sig de här nya verktygen?

– Jag förstår att det kan kännas obekvämt. Många tror att man måste vara expert för att hantera dem, men det är det som är så bra med de här plattformarna. I Madrid till exempel var det endast två tjänstepersoner totalt som skötte arbetet för hela Madrids stads dialogprocesser. Därför skapade de plattformen Consul som kunde effektivisera dialogarbetet med så lite resurser och tekniska kunskaper som möjligt.

Nyhetsbrev

Digidem Lab kommer att använda informationen du anger för att skicka uppdateringar från digidemlab.org.

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

Du kan säga upp din prenumeration när som helst genom att klicka på länken i mailet.