Civic Tech och Digital utveckling
Digidem Lab verkar för en inkluderande och medborgarcentrerad digital utveckling.
Vi stöttar föreningsliv och civilsamhälle med teknisk utveckling och är drivande i Civic Tech Sweden, en del av det internationella nätverket Code for All. Som en del i det arbetet drev vi 2020-2022 projektet Civic Tech Platform med stöd av Vinnova, som samordna och stöttade svenska civic tech-initiativ.
Inom det internationella forskningsprojektet COLDIGIT har vi under tre år undersökt kollektiv intelligens tillsammans med aktörer som Helsingfors universitet, Nesta, SINTEF och GRI. Syftet är att undersöka hur tilliten mellan medborgare och offentliga institutioner kan öka genom digitala demokrativerktyg samt hur medborgare kan samarbeta mellan varandra för att skapa lösningar på komplexa samhällsutmaningar.
2018-2020 utvecklade vi digitalt medborgardeltagande och introducerade nya plattformar för deltagande för svenska kommuner och stadsdelar inom Vinnova-finansierade projektet Demokratiska Städer.
Under åren 2017-2019 drev vi ett Arvsfondsfinansierat projekt för att utveckla digitala verktyg för demokratiskt deltagande för unga, där vi faciliterade 40 innovativa digitala demokratiprojekt.
Digidem Lab ledde internationella team på Media Lab Mataderos konferens Inteligencia Colectiva 2016 och 2017 för att skapa en guide för digitala demokrativerktyg och göra plattformen för medborgardeltagande Consul mer tillgänglig, i nära samarbete med Madrid stad.