down

Nyheter

Nordiskt partnerskap i deliberativ demokrati

2024.04.16 | I en enad strävan att stärka de nordiska demokratierna tar det Nordiska Deliberationspartnerskapet nu sina första steg.

Läs mer

Digidem Lab leder nationellt medborgarråd om klimatet

2024.03.08 | Den 9-10 mars samlas Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet.

Läs mer

Ny kurs i lokal organisering

2023.09.07 | Vill du få nya verktyg för att få till den skillnad du eller din organisation arbetar med?

Läs mer

Livsmedelsverket gör Sveriges första nationella medborgarpanel

2023.04.27 | Sveriges första nationella medborgarpanel träffades för första gången och påbörjade sitt arbete med att producera rekommendationer till Livsmedelsverket.

Läs mer

Ny rapport om demokratiska innovationer

2023.02.20 | Digidem Lab ingår sedan år 2020 i det europeiska forskningskonsortiet Collective Intelligence through Digital Tools (COLDIGIT).

Läs mer

Punkt för Konferensen om Europas Framtid

2022.06.28 | Den 9 maj 2022, på Europadagen, avslutades Konferensen om Europas Framtid och satte punkt för ett unikt år av event, debatt och deliberation mellan medborgare från hela Europa om vilket EU de vill leva i.

Läs mer

Fem miljoner i potten när invånarna får ge förslag på aktiviteter i Botkyrka

2022.05.30 | Botkyrkadialogen som pågått sedan 2019 ger invånarna i Botkyrka möjlighet att lämna in förslag till politiker kring saker som de vill förbättra i sin stadsdel och vardag.

Läs mer

Community Organising för lokalt ledarskap

2022.05.03 | Det organiseras kring bostäder, val och skola i Göteborgs förorter. Nu kommer organisatörerna för första gången erbjudas en vidareutbildning i lokal organisering.

Läs mer

Digidem Lab stöttar kvartersbudget i Malmö

2022.04.26 | Nu får boende i Sofielund komma med förslag på vad som ska hända i grannskapsträdgården Naturmolnet. Till sitt förfogande har de en kvartersbudget på 150 000 kronor som ska användas för att skapa sociala aktiviteter och ge liv åt platsen.

Läs mer

COLDIGIT - Nordiskt forskningssamarbete för digitalt deltagande

2022.03.21 | I det treåriga forskningsprojektet Collective Intelligence through Digital Tools (COLDIGIT) studerar Digidem Lab tillsammans med ett internationellt team av forskare hur digital demokrati kan användas för att skapa kollektiv intelligens.

Läs mer

300 000 kronor i Hammarkullens boendebudget!

2022.02.28 | Under våren får de som bor i Hammarkullen vara med och bestämma över hur 300 000 kr ska användas för att skapa sociala aktiviteter för de boende i området.

Läs mer

Digidem Lab faciliterar den sista av EU:s medborgarpaneler

2022.02.16 | Digidem Lab är på plats i Maastricht för att facilitera den sista av EU:s medborgarpaneler på temat EU i världen och migration.

Läs mer

Digidem Lab deltar i Nobel Week Dialogue 2021

2021.12.15 | Hur kan vi skapa hållbara samhällen när allt större del av världens befolkning bor i städer? Hur ska vi lösa den ojämlika tillgången till samhällets resurser och växande klimatförändringar? Vad har varit stadens roll i historien och hur kan den se ut i framtiden?

Läs mer

Digidem Lab faciliterar EUs medborgarjuries

2021.11.08 | Under hösten kommer 800 slumpmässigt valda medborgare från hela EU att ta fram rekommendationer för konferensens plenarförsamlingar. Digidem Labs Anna Sanne Göransson och Pierre Mesure var med i Strasbourg för att facilitera arbetsgrupper under första sessionen.

Läs mer

Östersjö-samarbete studerar effekterna av ungas deltagande

2021.09.29 | Digidem Lab och Transparency International ser positiva effekter av ungas deltagande efter samarbete mellan Sverige, Litauen och Estland.

Läs mer

Internationellt samtal om ungas deltagande

2021.06.23 | Den 30 juni organiserar Digidem Lab ett event där flera internationella och lokala gäster bjuds in för att dela sina erfarenheter av ungas deltagande.

Läs mer

Digidem Lab stöttar EU:s största medborgardialog någonsin!

2021.06.23 | Digidem Lab har tillsammans med OSP stöttat EU kommissionen i förberedelser och genomförande av den största medborgardialogen på EU-nivå någonsin. Konferensen pågår nu och du som EU-medborgare kan vara med och påverka Europas framtid.

Läs mer

Digidem Lab hjälper Chicago att ställa om till digitala dialoger

2021.05.11 | Digidem Lab och Open Source Politics hjälper just nu Chicago att göra sin medborgarbudget digital, med hjälp av plattformen Decidim.

Läs mer

Frukostwebbinarium om Decidim den 3 mars

2021.02.03 | en demokratiplattform för att lätt komma igång med digital medborgardialog

Läs mer

Lunchwebbinarium om boendebudget 18 februari

2021.02.03 | För dig som arbetar på bostadsbolag med frågor som rör trygghet, trivsel och social hållbarhet

Läs mer

Nytt stort uppdrag för New York stad

2020.12.02 | Digidem Lab arbetar just nu med New York stad med att designa processen kring deras medborgarbudget för unga. Den amerikanska världsmetropolens stadsdelar har en lång erfarenhet av medborgarbudgetar, och siktet är inställt på en budget för hela staden.

Läs mer

Digidem Lab i omfattande nordiskt forskningssamarbete

2020.11.30 | Hela 16 forskare ska följa medborgarcentrerade digitala processer under flera års tid för att studera hur sådana verktyg och metoder kan öka tilliten till offentliga institutioner. Digidem Lab är en av de åtta deltagande aktörerna i projektet Collective Intelligence through Digital Tools (COLDIGIT).

Läs mer

Uppsala ansluter sig till Demokratiska städer

2020.09.28 | Uppsala kommun satsar på att öka kvinnors, utrikesföddas och ungas deltagande i beslutsprocesser. Startskottet för arbetet gick i måndags då Digidem Lab höll en utbildning för kommunanställda.

Läs mer

Premiär för Lundbys medborgarbudget: "Din idé"

2020.08.28 | Nu drar stadsdelen Lundby igång sin medborgarbudget tillsammans med bostadsföretagen Familjebostäder och Stena Fastigheter och föreningen FCH. Skolan är i centrum för processen enligt ett internationellt beprövad koncept.

Läs mer

Ansökan stängd: Outreach strategist till demokratilabb

2020.05.27 | Vi söker dig som tror på ett samhälle där de med minst makt får möjlighet att forma sitt område och sin vardag!


Läs mer

Helsingborg gör dialogprocess för en tryggare och jämlikare plats

2020.05.10 | När Siöcronaplatsen i Helsingborg ska fräschas upp bjuds stadens invånare in till att komma med förslag och rösta på hur den ska utformas. Digidem Lab har utvecklat designen på processen och levererar den digitala plattformen.

Läs mer

Webinar om medborgarbudgetar 13 maj

2020.05.06 | Intresset för digitala medborgardiologer är just nu jättestort. De två tidigare webinarierna som vi arrangerat har lockat flera hundra deltagare och städer från hela världen hör av sig till oss med frågor. Därför gör vi ett webinar som fokuserar helt och fullt på medborgarbudgetar.

Läs mer

Skolan i centrum för Lundbys unika medborgarbudget

2020.05.01 | När stadsdelen Lundby i Göteborg genomför sin medborgarbudget gör man det med skolan som mittpunkt och tillsammans med två bostadsföretag. Upplägget som är vanligt i flera andra länder, testas nu för första gången i Sverige.

Läs mer

Nytt initiativ stöder utvecklingen av civic tech i Sverige

2020.04.06 | Digidem Lab har fått förtroendet av Vinnova att samordna och utveckla ett nationellt civic tech-ekosystem i Sverige.

Läs mer

Ledig tjänst: Projektledare för att bygga civic tech-nätverk

2020.04.06 | Uppdatering: Tjänsten som projektledare för civic tech-nätverket är tillsatt.

Läs mer

Gratis webinar om medborgardialoger utan fysiska träffar

2020.04.01 | Den 16 april arrangerar vi ett webinar där du får lär lära dig om hur man kan genomföra framgångsrika medborgardialoger utan fysiska träffar.

Läs mer

Digidem Lab lanserar plattform för solidariska initiativ under Corona-krisen

2020.03.30 | Var med och skapa förslag för hur vi kan stötta varandra under spridningen av Covid-19! Plattformen Ageratillsammans.nu organiserar solidariska initiativ runt om i Sverige.

Läs mer

Open Source-verktyg för hemmakontoret

2020.03.25 | När nu hela organisationer jobbar hemifrån uppstår nya behov och krav på digitala samarbetsverktyg. I Open Source-världen finns flera bra plattformar som dessutom erbjuder bättre skydd för den personliga integriteten än de kommersiella varianterna.

Läs mer

Digitala dialogverktyg underlättar i Corona-krisen

2020.03.24 | Fysiska träffar ställs in på löpande band som en följd av Corona-pandemin. Många organisationer funderar på hur de ska hantera alla pågående och inplanerade dialogprocesser. Digidem Lab tillhandahåller lätthanterliga digitala plattformar som använts av hundratals städer runt om i världen.

Läs mer

En halv miljon i Biskopsgårdens nya boendebudget

2020.03.09 | Efter en lyckad pilot ville Bostadsbolaget fortsätta med boendebudget och ökar summan till 500 000 för år 2020. Digidem Lab fick förtroendet att processleda även denna gång.

Läs mer

Medborgarbudget i Majorna-Linné

2019.09.10 | Digidem Lab har översatt och anpassat världens största medborgarplattform Consul till svenska förhållanden. Nu blir stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg först i Norden att använda den.

Läs mer

Deltagande budget i Biskopsgården

2019.08.01 | Göteborgs stads bostadsbolag och Digidem Lab genomför Nordens första deltagande boendebudget i Norra Biskopsgården i Göteborg.

Läs mer

Stiftelse grundas för världens största medborgarplattform

2019.04.02 | Den 22 mars 2019 skedde det första konstituerande mötet för Consul Democracy Foundation, en internationell stiftelse som ska hantera, utveckla och sprida världens största digitala medborgarplattform.

Läs mer

ICLD lär sig om medborgarplattformen Consul

2019.04.02 | Den 26 mars befann vi oss i Visby för att hålla en workshop för ICLD.

Läs mer

Den första boendebudgeten i Norden

2019.03.18 | Digidem Lab har designat en boendebudget för Bostadsbolaget i norra Biskopsgården och höll under mars månad utbildningar för chefer och områdespersonal.

Läs mer

Digitalt, kollaborativt & kooperativt

2019.03.10 | Digidem Lab deltog i panelsamtal och diskussioner på konferensen Cooperative Cities i Umeå 7-8 mars, om hur vi kan skapa framtidens kooperativa och kollaborativa städer.

Läs mer

Användartester av CONSUL

2018.08.30 | Under augusti 2018 genomförde Digidem Lab två användartester av medborgarplattformen CONSUL för målgrupperna utrikesfödda, kvinnor och unga.

Läs mer

Hybrid demokrati

2017.12.01 | Under den internationella workshopen ”Collective Intelligence 2017” i Madrid var Digidem Lab med och utvecklade en modell för hur kommuner kan börja använda sig av en medborgarjury.

Läs mer

Consul Going Worldwide

2017.02.23 | Ett projekt för att göra Madrid's medborgarplattform Consul tillgänglig för en större publik.

Läs mer